Seniorråd

Här nedan kan du läsa om sammanfattningar från våra Seniorrådsmöten

Seniorrådsmöte 25 november 2024 i Helsingborg

Den 25 november var Skåneseniorernas Höstmöte förlagt till Helsingborg. Vi hade hyrt in oss på Dunkers Kulturhus så det blev enkelt för våra långväga gäster, vilket färdsätt de än valde. började med morgonfika i den vackra atrium hallen på entréplan, hade sedan vårt möte i Konsertsalen och den goda lunchen åt vi i restaurangen, som vi hade till oss själva.

Programmet var innehållsrikt med suveräna talare.

Vår Äldre och Socialförsäkringsminister Anna Bergkvist Tenje inledde digitalt. Hon betonade flera saker, som hennes departement jobbar hårt med, som sänkt skatt för pensionärer, ”det måste alltid löna sig att arbeta och ha arbetat”, språkkrav i äldreomsorgen, en ny utvecklad demensstrategi. Här nedan följer ett antal politiska frågor som MSS kommer att driva fram till valet 2026: – Högkostnadsskydd Tandvård för äldre – Närsjukvård/ Nära vård – Mobila team för de mest sjuka och sköra i hela Skåne. – Äldrefridsbrott – Kompetens inom Äldreomsorgen – Åldersdiskriminering – Subventionera Bältrosvaccin för äldre – Screening Osteoporos för kvinnor.

Nästa talare var Regionrådet Anna Jähnke som talade om ”Skåne – Motorn i södra Sverige.Största delen av alla leveranser norröver går via Skåne. Skulle de fallera skulle Stockholmsregionen råda brist på framför allt livsförnödenheter bara på någon dag. I Stockholm bör man således börja inse Skånes betydelse. Förutom infrastruktur på vägar betonade Anna även vikten av vårt elnät och den prissättning som missgynnar vår del av landet.

Tredje talare var Kommunstyrelsens Ordförande i Helsingborg; Christian Orsing. ”Ett tryggare och säkrare Helsingborg och Skåne.”Han kan dessa frågor och framför allt kan han lägga fram de svåra frågor som finns under denna rubrik. Dagen som förändrade svensk säkerhetspolitik var Rysslands fullskaliga anfall på Ukraina 24 februari 2022. Det gjorde vår krigsberedskap klart dyrare: 10 miljoner till investeringar i beredskapsförråd, reservkraft och andra samhällsviktiga funktioner, 6,1 miljoner till att bygga upp en krigsorganisation och stärka säkerhetsskyddet, 7 miljoner för samordning av trygghet och civil beredskap, ytterligare 5 miljoner i årlig drift för civilt försvar och cybersäkerhet. Han berättade också om Operation Klöver, som är en myndighetssamverkan i Helsingborg mellan 13 myndigheter, detta för att störa den grova brottsligheten. Miljöförvaltningen kan t.ex. stänga ner en krog där man vet att det tvättas pengar. Skattemyndigheten kan se att det inte finns en chans att någon med en mycket liten inkomst kan äga en bil som kostar kanske en miljon, eller de smycken som någon bär. Vid ett enda tillslag över 4 dagar gjordes tillslag på hela 40 miljoner!

Efter lunch berättade Lena Bjerne om Helsingborgs tre stora mecenater

Första stora mecenaten var Gustaf VI Adolf som vid sin död 1973 testamenterade Sofiero med trädgårdar till Helsingborgs stad. Han stipulerade att trädgårdarna skulle bevaras och att de skulle vara tillgängliga för allmänheten. Själva slottet var i dåligt skick, så han tyckte att det var ok om man rev byggnaden. Men tvärtom, idag har Staden renoverat och lagt in värme i hela slottet. Det har kostat skattebetalarna i Helsingborg mer än 100 miljoner men med tanke på att Sofiero idag är Helsingborgs främsta besöksmål får vi något för våra pengar! Prins Oscar (sedermera Oscar 11) och hans engelska hustru Sophia blev förtjusta i platsen de 1864 var på Skånebesök. De köpte det och döpte det till Sofie-ro. De började anlägga den fantastiska trädgård som vi har idag. När Gustav Adolf (sedermera GVI Adolf) gifte sig med den engelska prinsessan Margaretha fick de Sofiero i bröllopsgåva. Trädgården fick mycket tid och omvårdnad. Trädgården fick mycket tid och omvårdnad. Framför allt från 1930 intresserade sig Gustav VI Adolf för just rhododendron. Rhododendronsamlingen fick stor uppmärksamhet och idag har Sofiero norra Europas största samling av rhododendron. I parken finns cirka 10 000 rododendronbuskar av 300 olika arter och lika många hybrider. Parken utnämndes till Europas vackraste park 2010.

Vår andra stora mecenat är Gisela Trapp som när hennes man Oscar Trapp gått bort tyckte att Fredriksdal med herrgård och de omfattande ägorna blev för stort för henne, donerade hon allt till Staden 1917. Hon ville att man skulle värna det biologiska kulturarvet. Fredriksdal omfattar idag de ursprungliga byggnaderna, de historiska parkerna, köksträdgården, äldre allmogegårdar, historiska lantbruk, det gamla stadskvarteret från centrala Helsingborg. I det donationsbrev som Gisela Trapp lämnade efter sig önskade hon att det skulle anläggas en botanisk trädgård i anknytning till herrgården. Detta genomfördes på 1930-talet. Den botaniska trädgården är unik genom att visa Skånes vilda flora och växtmiljöer.

Sedan har vi naturligtvis Fredriksdalsteatern. Premiärprogram var folklustspelet Värmlänningarna. Fredriksdalsteatern blev en riksangelägenhet när Nils Poppe tog hand om teatern 1966 -1993 och hela svenska folket fick i TV se hans pjäser vid Trettonhelgen. Han efterträddes av Eva Rydberg 1994 – 2023. Varje sommar lockade teatern över 50 000 personer

Den tredje stora mecenaten är såklart Henry Dunker och hans fonder. Hans far grundade Gummifabriken och Henry tog efter som ung man. Efterfrågan på gummivaror ökade ständigt och produktionen innefattade så småningom inte bara gummiskor och bildäck utan även cykeldäck, regnkläder, gymnastikskor, gummiband med mera. Detta resulterade under 1940-talet i att Henry Dunker blev Sveriges rikaste person. Dunker lär ha ägnat fem månader med sina advokater för att utforma sitt testamente. Henry och Gerda hade inga barn men annan släkt som inkluderades i testamentet. Dock begränsade Henry Dunker det till 2 generationers arvingar. Fonderna har förvaltats så väl att de idag är stora, ja t.o.m. mycket större än Nobelstiftelsens fonder. Tack vare dessa fonder har vi bl.a. Konserthuset, Stadsteatern, Helsingborgs Arena, Olympia och Dunkers Kulturhus. Efter lite formalia som att komplettera valberedningen avslutade vi Höstmötet i Helsingborg.

Seniorrådsmötet den 4 december 2023 i Malmö

Seniorrådsmötet samlade ett 30-tal deltagare från 18 av Skånes 33 kommuner.I ordföranden Ingemar Nilssons frånvaro hälsade vice ordföranden Kerstin Malmer alla välkomna. Hon presenterade kort övriga närvarande från MSSAU: Mats Mattsson (Malmö), Catharina von Blixen-Finecke (Trelleborg), Bengt Troedsson (Hässleholm), Britt-Inger Tinnert (Ängelholm) samt Lena Bjerne (Helsingborg). [Anna Palm (Höör) hade förhinder.]

Lena Bjerne höll en fin parentation över vår förre ordförande Carl-Johan Carlborg och tände ett ljus, varefter mötet hedrade honom med en tyst minut.

Beredskapsdirektör Marcus Björklund från Länsstyrelsen i Skåne talade om beredskapsfrågor. De senaste årens händelser – som den stora skogsbranden 2014, flyktingkrisen 2015 och pandemin – visade på tydliga brister i den svenska beredskapen. Det starkt försämrade omvärldsläget har bidragit till att ytterligare sätta fokus på civilförsvarsfrågor. Just Ukrainakrisen har dock visat att beredskapen och krishanteringen blivit oerhört mycket bättre sedan dess.

Civilförsvarset leds av Regeringen. Under regeringen finns MSB som fördelar uppgifter och resurser på regioner, kommuner och länsstyrelser. Länsstyrelsen har ett samordningsansvar och initierar samarbetet med t.ex. försvarsmakten om all samhällsviktig verksamhet. Samtidigt är det dock så, betonade Marcus Björklund, att vi ytterst är beroende av näringslivets resurser och dess kapacitet för att civilförsvaret ska fungera. Och glädjande nog visar näringslivet allt större vilja att aktivt engagera sig i beredskapsfrågorna.

Under fredstid prioriteras alltid liv och hälsa när det gäller insatser från det allmänna, men under krig kan andra prioriteringar behöva göras bl a av försvarsskäl.

Skåne står för en väsentlig del av Sveriges matproduktion. En stor del av de produkter Sverige är beroende av för sin försörjning förs in via Skåne. Skyddet av hamnarna här och en väl fungerande infrastruktur är därför av yttersta betydelse. När vi går med i NATO kommer beredskapsfrågorna att bli ännu viktigare.

Riksdagleamoten Emma Ahlström Köster talade om hur vi ska få ordning på Sverige. I sin lägesbeskrivning konstaterade hon: Det har skett 1.672 skjutningar sedan 2016 och 702 mord är ouppklarade. 4 kärnreaktorer har lagts ner sedan 2014. 1,3 miljoner personer kan inte försörja sig själva och Sverige har den 4:e högsta arbetslösheten i Europa.

Ett fokusområde för regeringen är lag och ordning. Exempel på åtgärder är att man vill öka olika sociala insatser för barn att gälla även i situationer där föräldrarna inte ger sitt samtycke.

Ett annat fokusområde är energi och klimat, där en målsättning är att bygga nya kärnkraftverk.

Bland andra viktiga frågor nämnde hon: nya jobbskatteavdrag; aktivitetskrav på de som saknar arbete; kontroll över migrationen; satsningar i skolan på barn som behöver extra stöd; åtgärder mot fusk i studieförbunden; ökad fokusering på hälso- och sjukvårdsfrågor.

Den moderatledda regeringen har redan efter ett år uppfyllt 36 av Ms vallöften och för ytterligare 107 vallöften har arbetet påbörjats, medan 97 återstår att ta tag i. Det betyder att steg redan tagits vad gäller hela 60 % av våra vallöften – en mycket bra början.

Emma underströk med emfas att det faktum att M nu är i regeringsställning absolut inte betyder att hon har mindre att göra som riksdagsledamot: Arbetet är nu fokuserat på att se till att Tidöavtalets alla punkter drivs framåt och i slutändan leder till beslut i Riksdagen. Medan man som riksdagsledamot i opposition i stor utsträckning är hänvisad till att skriva motioner för att få igenom sin politik, driver man i majoritetsställning i stället sina frågor genom inspel till regeringen.

Malmös starka kvinna Helena Nanne, oppositionsråd (tillika ordförande i Moderatkvinnorna Skåne och nyvald ledamot i partistyrelsen) beskrev Malmö som en stad med två ansikten: Samtidigt som det är en stad med god utvecklingspotential är det en stad med stora problem.

Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet. En av fem går ut nian utan gymnasiebehörighet. Var tredje malmöbo är otrygg i sitt eget bostadsområde. Var tredje barn klassificeras som fattigt. Utmaningarna är alltså stora!

Det politiska landskapet i Malmö ser annorlunda ut mot det i landet i stort. Malmö styrs av S i samarbete med L och MP. M befinner sig alltså i opposition och det har man gjort i många år. Genom att man samarbetar bra med C är det trots allt emellanåt möjligt att få igenom bra egna förslag.

Samtidigt som problemen är stora finns det dock en stor potential i Malmö, framhöll Helena: Malmö är en global stad nära kontinenten. Halva befolkningen är under 35 år. Malmö har visserligen hög arbetslöshet men staden har också en oerhört stark jobbtillväxt.

Helena talarde sig varm för att det som behövs är mer av den danska ”hygge”-mentaliteten. Malmö har t ex bara en enda nattklubb. Generellt behövs enklare regler för att etablera och driva verksamheter. De kommunala avgifterna ska vara rättvisa och etablissemangen bör få ha friare öppettider. Satsning på ett nytt nöjesfält är också något som är värt att undersöka, menade Helena.

Genom satsning på läxhjälp kan kunskapssituationen i skolan förbättras. Sociala team på skolorna kan råda bot på olika ordningsproblem. Ett förslag är att stationera socialsekreterare på skolor med problem.

Bland förslag på åtgärder för att förbättra den eftersatta äldreomsorgen i Malmö, nämnde Helena satsning på äldrekuratorer, arbete med fallprevention och bättre matstandard på boendena. Avslutningsvis betonade hon vikten av att samarbetet i civilsamhället inkluderar de äldre.

DåCarl-Johan Sonesson på grund av sjukdom med kort varsel blev tvungen att ställa in sin medverkan, ryckte vår ombudsman Dan Ishag beredvilligt in och höll en intressant och inspirerande presentation på temat Europaparlamentsvalet 2024.

Dan konstaterade att ett problem är att många M-väljare varit soffliggare vid EU-valen. Många udda partier har kommit in. Detta visar att det är det är särskilt viktigt att mobilisera de egna M-väljarna.

På ungdomssidan ligger vi väl till, men bland seniora väljare råder det kris. Vi måste på något sätt motivera äldre väljare att rösta i EU valet.

I det sammanhanget är två saker värda att notera:
– Många väljare bestämmer sig inte förrän väldigt nära inpå valdagen. Det är

därför viktigt att vara aktiv ända in i kaklet (som Ulf brukar säga).
– Rent allmänt är det bara drygt 50 % av de röstberättigade som röstar i EU-valen. Det betyder å andra sidan att varje röst nästan blir dubbelt värd!

Analysen från senaste EU-valet 2019 visar att en viktig framgångsfaktor var att vi hade en tydlig politik i viktiga sakfrågor, en seriös kampanj samt ett sammansvetsat lag av spetskandidater med en tydlig toppkandidat. M lyckades 2019 öka från tre till fyra platser i Europaparlamentet. Med samma strategi ska vi nu satsa på att vinna en femte plats och på så sätt se till att Skånes egen Boriana Åberg – som femte namn på valsedeln – tar plats i Europaparlamentet. Det gäller att kampanja hårt och på alla sätt stödja Boriana inför valet som äger rum söndagen den 9 juni 2024!

Sista programpunkten för dagen var Moderata Seniorers i Skåne verksamhetsplan för 2024. Britt-Inger Tinnert visade MSS hemsida (mss.moderatweb.se) och berättade hur man hittar den nyupplagda facebooksidan (sök på Moderata Seniorer Skåne ochtryck på namnet). Hon uppmanade deltagarna att via mail skicka henne sammanfattningar och foton avseende senioraktiviteterna i kommunerna – men först efter att de genomförts. Själva verksamhetsplanen, som delades ut till deltagarna, presenterades helt kort av Kerstin Malmer. Hon pekade på de övergripande målen, vilka politiska frågor som MSS avser att driva samt de planerade aktiviteterna under 2024, nämligen

  • Seniormässan i Malmö (Hyllie) den 9, 10 och 11 april
  • Seniormötet i Höör den 9 september samt
  • Seniorrådsmötet i Helsingborg den 25 november

Avslutningsvis tackade Kerstin Malmer deltagarna för visat intresse och personalen på kansliet för all hjälp under dagen.

Av de många frågorna till talarna kan man dra slutsatsen att deltagarna var mycket nöjda med arrangemanget och att de frågor som togs upp kändes aktuella.

Tappade uppkopplingen