Seniorrådsnytt september 2020
AKTUELLT: från Skåneförbundets Seniorråds-AU september -20
Coronakrisens verkningar behåller sitt grepp om det svenska samhället och gör att de flesta politiska aktiviteter lokalt, särskilt på seniorsidan, går på sparlåga och fortsatt kommer i skymundan. Tendenser finns dock att det nu äntligen ska lätta något. Hur detta har påverkat utvecklingen i väljaropinionen, har jag försökt att följa så gått det går och jag har också försökt göra min stämma hörd på olika sätt, bl a till partiföreträdare lokalt i Skåne och till partiledningen centralt. Naturligt nog har det då primärt handlat om seniorer. Responsen lokalt är stark, men har centralt inte direkt varit översvallande, åtminstone inte ännu. Vad jag då påpekat är, att i valet 2010 var M och S i stort sett lika stora med 30% väljarstöd och med ett starkt stöd av seniorväljare. Sedan dess har M inte bara kontinuerligt förlorat ca 1/3-del av väljarstödet totalt, utau dessutom en större del av seniorstödet i denna kraftigt växande grupp väljare.
Vid valet om två år, beräknas seniorerna över 65 år uppgå till 1/3 av väljarkåren, en ökning med ca 35% sedan 2010. Vid 2010 års val hade M ca 32,8% av seniorrösterna. Lika stor andel av seniorrösterna vid valet 2010 skulle ge ca 750´seniorröster vid valet 2022, men vid den senaste Kantar-Sifo-mätningen i augusti, ligger vi nu på ca 450´, trots att M börjat återhämta något av vad vi förlorat sedan 2010. S har å andra sidan p g a coronakrisen ökat kraftigt generellt, och då särskilt bland seniorer, främst kvinnor till 40,1%. Ms mot-svarande siffra är nu 21,4%. SD har gått tillbaka i opinionen totalt till 18,2%, men har starkt stöd bland seniora män, hela 24,1%, vilket är nära 5%-enheter fler än vad M når upp till.
Sammanfattningsvis kan vi då konstatera, att S som regeringsparti under coronakrisen vunnit kraftigt stöd. Denna tendens håller, något överraskande, i sig. SD har förlorat stöd under coronakrisen, men kanske min-dre än väntat, och är på väg att komma tillbaka. M har tappat stöd kontinuerligt sedan 2010, främst från sin starka position bland seniorer. Återhämtningen för M ser ut att gå trögt, även om läget i höst ser ut att stabi-lisera sig något.
Inför valet 2022, ser vi nu, att S:s framgångar som regeringsparti under coronakrisen, utan egentlig opposi-tion, är ca 35% större än M och SD, till stor del beroende på, att man fått mycket starkt stöd från seniorvälj-arna med totalt 37,6%. Det innebär att S bland övriga väljare nu har ca 17%, vilket är nära vad både M och SD har för närvarande.
Därför borde Ms främsta mål nu vara att se till att fånga in så många seniorväljare som möjligt från S, utan att det gynnar SD och andra partier alltför mycket.
____________________________
Seniorrådet i Skåne vänder sig nu till sina 33 kommunala seniorrepresentanter för att få synpunkter på, vad som borde göras. Idéer som varit uppe till diskussion är, att pensionering inte får innebära uteslutning från delaktighet i samhällslivets aktiviteter. I stället bör seniorer engageras utifrån de förutsättningar pensione-ring praktiskt innebär, inte minst från ekonomisk synpunkt. De som vill och kan ska kunna fortsätta arbeta eller aktivera sig meningsfyllt på annat sätt. De som pensioneras ska behandlas som de individer de är, inte som en grupp som ska lämna delaktigheten i samhällslivet bakom sig. Med social och fysisk samhällsaktivi-tet, kan ofrivillig ensamhet och isolering för seniorer brytas. I England har en minister ansvar för detta och det borde övervägas även i Sverige.
Seniorråds-AU ska, så snart som möjligt, behandla alla inspel vi får och föra de vi värderar högst vidare för åtgärder. Vi är övertygade om, att med ett starkt seniorstöd, är våra möjligheter att hävda oss i valet 2022 betydligt ljusare. Seniorerna är en stor, och hittills försummad, växande potential att uppmärksamma och
satsa på för att öka våra chanser att bli det parti som ska forma nästa mandatperiods regering!!
Carl-Johan Carlborg Tel: 0705430137
(seniorrådsordf) Mail:carl johan@carlborg.se