Nedan kan du läsa senaste numret av seniorrådsnytt och andra nyheter

MSS AU: Moderata Seniorers ”Seniordag” i Riksdagshuset den 11 november 2024 – en sammanfattning

Moderata Seniorers ordförande Margareta, ”Meta”, Pålsson hälsade de ca 235 deltagarna (nytt deltagarrekord!) från 17 olika förbund välkomna till 2024 års Seniordag i Riksdagshuset.

I sitt inledningsanförande presenterade Meta bl.a. den nya äldrebroschyren. Därefter var det talman Andreas Norléns tur att på videolänk hälsa deltagarna välkomna till Riksdagshuset. Han underströk att demokrati inte är något vi ska ta för givet: I kristider som dessa, när demokratin utsätts för hot, är det extra viktigt att vara aktiv och engagera sig!

Podiet intogs sedan av justitieminister Gunnar Strömmer som framhöll att Moderaternas huvuduppdrag är att få ordning på Sverige. Han konstaterade samtidigt att det kommer att ta tid, men, underströk han, utan trygghet finns ingen frihet. Sverige ligger visserligen högt vad gäller demokratiindex men har dessvärre tappat på rättsstatsindexet, vilket beror på att vi fått sänkt betyg vad gäller statens förmåga att skydda medborgarna.

Under perioden 2012 – 2022 har antalet skjutningar tredubblats; den kriminella ekonomin beräknas omsätta 150 miljarder kronor, vilket är mycket mer än vad narkotikahandeln omsätter. Bedrägerier, inte minst mot äldre, har kommit att svara för en allt större del. En annan oroande utveckling är att utländska aktörer (Ryssland, Kina och Iran) rekryterar unga för terrordåd mot judar. Gunnar Strömmer men att vår modell för sluten ungdomsvård, som haft ett socialt synsätt som utgångspunkt, nu helt havererat. 90 % återfaller i brottslighet efter intagning på SIS-hem. – Sammanfattningsvis konstaterade han att det behövs ny lagstiftning och nya verktyg och ett förändrat arbetssätt för att bekämpa kriminaliteten.

Regeringens arbete härvidlag har redan börjat ge resultat: Antalet uppklarade skjutvapenbrott ligger nu på 70 % mot 15 % under den tid S hade regeringsmakten. Som ytterligare exempel nämnde han att antalet personrån i Göteborg det senaste året gått ner från 200 till 80. Preventiva åtgärder, som vistelseförbud och förverkande av tillgångar, är viktiga: Tidigare har förverkande bara kunnat ske när det visats att egendomen härrör från brott, men fr o m den 8 november i år kan förverkande ske även när det gäller egendom vars värde är så högt att det uppenbart inte står i proportion till ägarens levnadsförhållanden och misstanke finns om brottsligt leverne.

Avslutningsvis betonade Gunnar Strömmer vikten av

  • Ett opolitiskt agerande vid förtroendeuppdrag
  • Att personal i äldrevården förstår och kan göra sig förstådda på svenska
  • Att brott mot äldre kan bekämpas effektivt, vilket bl.a. innebär att kontroll ska kunna göras i belastningsregister vid anställning av vårdpersonal.

Marcus Nohlberg, specialist på cybersäkerhet, var näste talare. Han började med att konstatera det till 95 % är mänskliga svagheter som är upphov till problemen på området. Förra året anmäldes drygt 238 000 bedrägerier, MEN med tanke på det stora mörkertalet kan det faktiska antalet röra sig om så många som en miljon.

Säkerheten vid bankärenden är en avgörande fråga: Eftersom det ska gå fort att skicka pengar för att ekonomin ska fungera smidigt, har säkerheten i mångt och mycket fått stå tillbaka. Så länge som det i stor utsträckning är kunderna som får stå för förlusterna, har bankerna inte haft så stor motivation att på allvar ta itu med säkerhetsfrågorna.

Ett stort problem är att bedrägerierna – och rädslan för att drabbas av bedrägerier – de facto leder till ett digitalt utanförskap: Många vågar sig helt enkelt inte ut på internet. Digital trygghet för äldre är ett gemensamt samhällsansvar. Det är viktigt att öka tillgången på anpassat digitalt stöd på offentliga platser!

Avslutningsvis kom Marcus Nohlberg in på artificiell intelligens, AI, och tog bland annat upp att det numera bara behövs några få inspelade meningar uttalade av en person för att återskapa en röst. För att inte bli lurad av något som förefaller vara en bekant röst vid en uppringning rekommenderade Marcus Nohlberg att man inom familjen skapar ett ”säkerhetsord”: Blir man misstänksam att uppringaren inte är den som den uppger sig vara, ska man fråga efter detta säkerhetsord.

Författaren och Indien-specialisten Jonas Hellman gav oss en intressant redogörelse för Indiens utveckling från 1980—talet till våra dagar och den förväntade utvecklingen framöver. Indiens befolkning utgörs till 80 % av hinduer. Landet styrs sedan 2014 av hindunationalisterna: Visserligen fick partiet bara 37 % av rösterna i senaste valet, men på grund av systemet med enmansvalkretsar dominerar detta parti ändå helt. Näst största parti är kongresspartiet.

Efter ekonomiska reformer i början av 90-talet har den indiska ekonomin vuxit med 5-6 % per år med resultatet att 4,5 miljoner människor lyfts ur fattigdom. Av G20-länderna är Indien idag den 5e största ekonomin, men om några år väntas den indiska ekonomin vara den 3e största efter USA och Kina. Indien har idag 1,4 miljarder invånare, vilket är ungefär lika många som Kina, men Indiens befolkning ökar medan Kinas minskar. Medelåldern i Kina är 40 år mot Indiens 29 år. (Som jämförelse kan nämnas att medelåldern i EU är 43 år och i Sverige 41 år.) Om vi blickar framåt några år väntas var 4e invånare på jorden vara en indier!

Indien är ett komplext land bestående av ett stort antal delstater med olika språk och olika religioner. Till Indiens potential bidrar dock att landet är en demokrati med många teknikutbildade och många som behärskar engelska, vartill kommer att det finns en stor engelsktalande indisk diaspora (3 miljoner i USA och 2 miljoner i Storbritannien).

På problemsidan kan nämnas att industrisektorn liksom infrastrukturen är underutvecklad och att miljöutsläppen är stora, vilket bl.a. ställer krav på minskat kolberoende samtidigt som energibehovet ökar.

Efter lunch intog bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa talarstolen. Han berättade att han som nytillträdd minister hade försökt få information om hur mycket bistånd som går till de olika mottagarländerna, men att detta visade sig vara omöjligt! Biståndet ges som en stor mängd ”pengapåsar” med olika inriktning vilka förmedlas genom en rad skilda organisationer. Detta gör det praktiskt taget omöjligt att få överblick över resultatet och utvärdera effekten. (När Benjamin Dousa frågade efter biståndsmyndigheten SIDA:s operativa mål, fick han veta att det fanns 400 operativa mål som alla ansågs ha samma prioritet!) Det är bl a mot denna bakgrund som den moderatledda regeringen avskaffar 1%-målet fr o m nästa år. Det innebär att biståndet kommer att uppgå till 53 miljarder i stället för 56 miljarder. Vi ska hålla hårt i skattebetalarnas pengar: Vi ska veta vart biståndspengarna går och biståndspolitiken ska värna svenska intressen

Invandrar- och biståndspolitik kommer att kopplas ihop. Länder som inte samarbetar med Sverige när det gäller att ta emot egna medborgare som utvisats från Sverige kan inte räkna med att få bistånd från Sverige. Också handels- och biståndspolitik hör naturligt ihop. Om vi t ex hjälper svenska företag att etablera sig i Ukraina, så hjälper vi samtidigt det landet. Att stödja Ukraina är en prioritet i Sveriges utrikespolitik och Ukraina är också det land som får störst bistånd från Sverige. Länder som stödjer Ryssland ska inte få svenskt bistånd.

Partisekreterare Karin Enström inledde med att summera vad vår moderatledda regering hunnit göra sedan den tillträdde den 18 oktober 2022: Av 240 unika vallöften i vårt valmanifest är 78 % nu uppfyllda. Mycket har alltså blivit gjort under denna vår första halvlek!

Bland reformer av särskild betydelse för äldre nämnde Karin Enström

  • sänkt skatt för pensionärer
  • kompensation för 57:orna
  • äldreomsorgslyft för att stärka kompetensen i äldrevården
  • stärkt högkostnadsskydd i tandvården för äldre
  • språkkrav för personal i äldreomsorgen
  • införande av fast omsorgskontakt i äldrevården
  • stärkt stöd till anhöriga som ger vård och omsorg till en närstående
  • satsning på att motverka ofrivillig ensamhet.

I EU-valet i somras lyckades vi trots vänstervindar nå vårt mål att öka och vi gick från 16,7 % till 17,5 %. Nu i andra halvlek är siktet inställt på valet 2026! Tre valvinnarprojekt (om storstadsväljare, om kvinnliga väljare och om röstsplittring) har redan lanserats. Nu inleds nya valvinnarprojekt, bl a om hur vi ska vinna äldre väljare. Målsättningen inför valet 2026 är att bli största parti och då gäller det att mobilisera på samma sätt som vi gjorde i EU-valet. Till vår hjälp har två nya plattformar lanserats och Karin Enström uppmanade oss alla att snarast bekanta oss med dessa, nämligen Blåval och Blå rummet.

Sista talare för dagen var finansminister Elisabeth Svantesson som betonade att vår målsättning är att bygga Sverige rikare och tryggare för framtida generationer. Därför omprioriterar vi också resurser (som t ex inom biståndspolitiken). Vem ska garantera medborgarnas trygghet om inte staten?

Vi fick ner inflationen och tack vare det blir våra pensionskostnader nu 50 miljarder lägre! Hushållen ska bli rikare. De som jobbar – och de som har jobbat!- ska ha lägre skatt. Och vi har sänkt skatten! Vi har faktiskt det lägsta skattetrycket i Sverige sedan 1975! Och vi har näst högst tillväxt i EU! Vi har starka statsfinanser och statskulden är nu nere på 30 %. Detta har gjort att vi har kunnat höja försvarsanslagen kraftigt, när det nu är krig i vårt närområde. Den låga statsskulden har också gjort att vi nu kan ersätta överskottsmålet med ett balansmål.

Avslutningsvis ska sägas att vi alla var mycket nöjda med årets Seniordag: Som vanligt bjöd den på ett väl sammansatt och varierat program; vi fick uppdateringar både om vad som hänt och vad som är på gång, några internationella utblickar och, inte minst, framåtblickar inför valet 2026.

Vid ”pennan” Kerstin Malmer

Vice ordförande MSS AU

Från MSS AU deltog Kerstin Malmer, Catharina von Blixen-Finecke och Bengt Troedsson. Denna sammanfattning bygger på anteckningar förda av dem samt av Britt-Marie Troedsson och Harald Åkesson.

Seniorrådsnytt december 2022

Seniorrådsnytt december 2022

Ett händelserikt år är på väg att ta slut och ett nytt intressant och orört år startar snart.

Resultatet av valet blev som vi ville. Vi finns med i styre för 30 kommuner i Skåne, vi styr region Skåne samt Sverige. Vi har fått en Moderat ledd Regering med många duktiga Moderata Ministrar. Nu gäller det att vi genomför den politik som vi gått till val på. Regeringen har inte riktigt levt upp till vad de lovat, men de har ju några år till att genomföra den politik som lovades i valkampanjen. Det är inte till ett dukat bord som Ulf Kristersson tillträder som Statsminister. Hög inflation, höga elpriser på grund av förra regeringens misskötta energipolitik. Utöver detta ett krig i Europa som driver på båden bränslepriser och inflation.

Moderata Seniorer i Skånes avslutade året med ett mycket välbesökt höstmöte den 28 november i Hässleholms Kulturhus med ett mycket intressant program.

Skånes Förbundsordförande Gustav Schyllert inledde med att prata om vår starka valrörelse där vi ökat våra mandat i flera kommuner. Vi blev omvalda i Region Skåne, Den enda storstads regionen där M sitter kvar i styret. I riksdagsvalet blev vi tredje största parti i Skåne och behöll våra riksdagsplatser. Viktigt att vi startar vårt arbete nu med att ta tillbaka våra starka M-fästen inför nästa val. Gustav pratade en del om hur vi behöver hålla ihop rekryteringsprocessen inför nästa val till region och riksdag. I diskussionen kom det fram att vi behöver ha ett större fokus på Skånefrågor i Region och Riksdagsvalet. Ska vi ha flera listor i Regionvalet?

Vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard var nästa talare. Maria informerade om Sveriges nya Migrationspolitik på sitt härliga och positiva sätt. Det finns ett regeringsunderlag som ger stöd i de viktigaste frågorna framåt. Satsningen på Lag och ordning och en försvarssatsning är viktiga frågor för den nya regeringen. Det var inte enkelt att efter 14 dagar i Regeringsställning lägga fram en budget för 2023.

Sverige har störst andel icke europeiska invandrare.

Migrationspolitiken är lagd för att få ett Paradigmskifte i Sveriges Invandring och integration.

Vilket innebär att Sverige ställer krav på att invandringen ska ner till EU:s mininivå. Vi behöver en arbetskraftsinvandring av högkvalitets utbildade invandrare. Vi måste också ställa krav på utbildning av kvotflyktingar. Sverige behöver en mer effektiv asylprocess. 4 av 5 får ej uppehållstillstånd.

Vi behöver ha språkkrav och krav på samhällskunskap för PUT

Ulrika Heindorff en av Skånes 9 riksdagsmän var nästa talare. Ulrika har ingått i en grupp M-riksdagsmän som jobbat mycket med Seniorfrågor i Socialutskottet under denna mandat period. Hon går nu in i Socialförsäkringsutskottet och kommer där att jobba med bl.a. våra pensioner. Ulrika informerade om den satsning på Seniorer som finns med i Tidöavtalet och vad som redan är med i budgeten för 2023. I budgeten finns det med en satsning på bättre vård och ökad folkhälsa.

Satsningen på Seniorer innebär att: Utveckla fysisk aktivitet på recept för Seniorer. Gemensamhetssatsning för att minska den ofrivilliga ensamheten. Pengar till civilsamhället för att möta ofrivillig ensamhet samt att ta fram en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet.

En satsning på hälsosamtal för Seniorer. Dessutom ska idrottsrörelsen få en förstärkning för att arbeta ännu mer med idrott för äldre.

Andra punkter som Tidöavtalet trycker på är: Rätt till fast läkarkontakt, en tandvårdsreform, en anhörigsatsning. Dessutom skall Kommunala läkare utredas. Språkkrav ska utredas för personal i äldreomsorgen. Avtalet innebär sänkt skatt på arbetsinkomster och pensioner. De kommer att ta fram förslag till hur pensionärers ekonomi kan stärkas och valfrihet värnas. Samt att stärka drivkraften och möjligheterna för äldre att stanna kvar i arbetslivet.

Regeringen har utsett en Äldreminister Anna Tenje. Detta ser Ulrika som en viktig signal till alla Seniorer att denna regering verkligen kommer att ha ett stort fokus på våra frågor. Bra att ministern också är Moderat.

Ulrika drog också upp frågan hur vi kan få flera Seniorer att rösta på M i Riksdagsvalet

Vid årets val var det bara 16 % Seniorer som röstade på M vilket gör att vi under fyra val minskat från 26 % till 16 %. Min företrädare Carl-Johan Carlborg har drivit denna fråga länge. Vid senaste Partistämman fanns en motion från Carl-Johan och Skåne Moderaterna om hur viktigt det var att M drev en politik som fick Seniorerna tillbaka till M. Svaret gav ett visst hopp men det syntes inte i den politik som drevs inför valet. Det var synd att den satsning som nu görs på Seniorfrågor syntes i valarbetet. Därför är det viktigt att vi nu sprider allt som regeringen gör.

Det är viktigt att vi Moderata Seniorer blir den kraft i Seniorpolitiken som MUF är för politiken som rör unga. Därför är det viktigt att vi jobbar vidare med att vara en röst i debatten genom att skriva debattartiklar, driva Seniorfrågorna inom partiet på alla plan för att utveckla Seniorpolitiken.

Mötet i Hässleholm fortsatte efterlunch med Lina Bengtsson M:s nya starka kvinna i Hässleholm informerade om vad som är på gång i kommunen.

Johan Hammarqvist från K-Fastigheter och Ola Richard från Hässlehem informerade om de planer som de hade för nyproduktion av bostäder i kommunen. En intressant detalj i detta var K-Fastigheters strategi att bygga allt i färdiga moduler för att hålla nere kostnaderna på sina lägenheter.

Skånes Seniorråds AU kommer under våren fortsätt att ordna lokala träffar med de kommunala Senioransvariga för att vi ska öka vårt framtida samarbete. Vi startar den 16 januari i Kristianstad. Där bjuder vi in Bromölla, Hässleholm, Hörby, Osby, Perstorp och Östra Göinge. Den 15 mars i Helsingborg bjuder vi in Bjuv, Båstad, Höganäs, Landskrona, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga

Seniorrådsmöte i Lund den 13 februari 2023 i Lund med Regionråd Anna Jänke. Moderata Seniorer ordförande Margareta Pålsson samt Kommunalrådet Rasmus Törnblom Lund. Vi kommer att ha ett inslag till på mötet som kommer att framgå av kallelsen. Vi kommer också att ha ett val av MSSAU.

Julen står för dörren och nu tar vi lite ledighet och laddar batterierna inför ett nytt år 2023.

Med önskan om en God Jul och ett Gott Nytt år

Ingemar Nilsson ingemar.nilsson@skillinge.nu

Ordförande

Moderata Seniorer Skåne

Seniorrådsmöte Hässleholm 28 november

SENIORRÅDSMÖTE måndagen den 28 november i Hässleholms Kulturhus Blå Salongen
Moderata seniorer Skåne bjuder in till ett Seniorrådsmöte i Hässleholms Kulturhus Vattugatan 18/ Järnvägsgatan 23 med start kl. 10.00 och avslutning ca 15.00.

Kaffe med tilltugg serveras från 09.15.
Dagens program
Skånes Förbundsordförande Gustav Schyllert: Skåne efter valet
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard: Regeringens nya Migrationspolitik.
Riksdagsman Ulrika Heindorff: Ny mandatperiod, Nya utmaningar
Kommunalrådet och 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen i Hässleholm Lina Bengtsson: Informerar om kommunen och vad de har på gång
Johan Hammarqvist K-Fastigheter och Ola Richard VD Hässlehem: Informerar om pågående och kommande byggnationer i kommunen
Vi skall ha ett fyllnadsval till valberedningen, en representant från Sydvästra Skåne
Avgift för hela dagen inkl. lunch är 300 kr
Anmälan sker genom att sätta in 300 kr på Bankgiro 733–7579 senast 18 november Begränsade antal platser. Märk inbetalningen Namn och Seniorrådsmöte! Ni får gärna förbeställa om ni vill ha Fisk- eller Kötträtt till lunch samt eventuella Allergier.

Frågor om inbetalning kontakta Camilla Björk. camilla.bjork@moderaterna.se

Övriga frågor Ingemar Nilsson 0705–7160 28
Varmt välkomna
Moderata Seniorer Skåne
Ingemar Nilsson

Program
SENIORRÅDSMÖTE
måndagen den 28 november 2022 i
Hässleholms Kulturhus: Blå salongen

09.15 – 10.00 Kaffe serveras
10.00 – 10.15 Maija-Lisa Mogensen och Ingemar Nilsson hälsar välkommen.
10.15 – 11.00 Skånes Förbundsordförande Gustav Schyllert: Skåne efter valet.
11.00 – 11.45 Migrationsminister Maria Malmer Stenergard: Regeringens nya Migrationspolitik.
11.45 – 12.30 Riksdagsman Ulrika Heindorff: Ny mandatperiod, Nya utmaningar
12.45 – 13.30 Lunch Hässleholm Stadshotell
13.40 – 14.10 Kommunalrådet i Hässleholm Lina Bengtsson Informerar om kommunen och vad de har på gång
14.10 – 14.45 IR och kommunikations Chef Johan Hammarqvist K-Fastigheter och Ola Richard VD Hässlehem Informerar om pågående och kommande byggnationer i kommunen
14.45 – 15.00 Fyllnadsval till valberedning för Moderata Seniorerna i Skåne samt information från MSSAU Mötet avslutas

Seniorrådsnytt juli 22

Den 11 september närmar sig med stormsteg. Förtidsvalet startar den 24 augusti. Detta val känns som ett ödesval för Sverige. Vi vill inte ha en röd regering i fyra år till.

Vi Seniorer kan göra skillnad. Vi är en stark grupp i landet och vi är också en stor och betydelsefull grupp inför valet. Låt oss visa detta genom att ge järnet i slutspurten för Moderaterna. Moderaterna har tagit fram en politik som kommer stärka Sverige.

Vilka Seniorfrågor är viktiga för oss i slutspurten.

1 Pensionerna: Vi är ett parti som står bakom de som jobbar och har jobbat. Det måste märkas i pensionkuvertet att man jobbat i hela sitt liv. Vi driver sänkt skatt för arbetsinkomster och pensioner. Vi vill ha en gas i pensionssystemet som aktiveras i starka ekonomiska tider för att stärka pensionerna.

2 Vård och omsorg: Moderaterna sätter patientens bästa först. Vi vill att Sverige ska ha en hälso- och sjukvård av hög kvalitet som är tillgänglig när man behöver den. Vi vill att vården och omsorgen ska präglas av mångfald och valfrihet samt av utveckling, förändringskraft och nytänkande. Vi vill att patienten ska äga sin data.

En trygg och sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka och sköra genom stärkt medicinsk kompetens och kontinuitet. Prioritera förebyggande äldrevård. Inför språkkrav inom vården och äldreomsorgen. Ställ höga kvalitetskrav på alla utförare.

3 Lag och ordning, Trygghet För oss Moderater har och är detta ett av våra viktigaste ämnen inför valet. Otryggheten ökar i Sverige. 2022 ser ut att bli ett tragiskt rekordår för antalet dödsskjutningar och nyrekryteringen till gängen visar inga tecken på att avta, tvärtom. När kriminaliteten flyttar fram sina positioner är det alla skötsamma människor som får betala priset. Otryggheten ökar och friheten minskar. 

I skuggan av skjutningarna ser vi nu flera exempel på brottslighet som riktas mot äldre personer. Bland annat genom att okända personer tränger sig in i bostaden för att stjäla pengar eller värdesaker. Också telefonbedrägerierna ökar kraftigt i antal

I Sverige ska alla människor kunna känna sig trygga, inte minst de som är äldre. En ny, borgerlig regering efter höstens val kommer aldrig acceptera en situation där den som har jobbat och bidragit till samhället under hela sitt liv inte kan känna sig trygg. Vi kommer vända den dystra utvecklingen genom ett samlat reformpaket i fyra steg. 

  1. Ett nytt Äldrefridsbrott ska införas
  2. En nationell satsning för att utreda bedrägeribrott och annan brottslighet mot äldre.
  3. En stödlinje för äldre brottsoffer
  4. Rätten till målsägandebiträde för äldre brottsoffer ska utökas.

Moderaterna kommer göra vad som krävs för att återupprätta medborgarnas trygghet. Med vår politik kommer Sverige få äldrefrid.

4 Försvar: Moderaterna har tillsammans med sina Alliansvänner äntligen fått igenom en Svensk NATO ansökan, även om S försöker ta åt sig äran. Nu krävs en fortsatt satsning på vårt försvar. Det som händer i Ukraina ger mig kalla kårar på ryggen. Nästa gång kan det vara ett land närmre oss. Sveriges försvar behöver stärkas med flera soldater, förband, vapen och annat försvarsmaterial. Detta kommer att betyda en ökad försvarsbudget till 2% av BNP snarast. Moderaterna har en väl framarbetad politik för att lösa detta.

5 Energi: Dagerns läge med höga energi priser på el, beror mycket på en illa förd energipolitik av Regeringen under de senaste 8 åren. MP är och har varit ett stort hot mot Sverige och dess energipolitik. Den straffskatt som lagts på kärnkraftsel, biobränsle mm har snedvridit konkurrensen mellan de olika energislagen. Sverige har lagt ner 4 kärnkraftverk som hade en fortsatt livslängd på 10–20 år. Vi har en energipolitik där vi vill återstarta några av de nedlagda kärnkraftverken samt bygga nya kärnkraftverk med ny teknik där vi kan återanvända vårt använda bränsle. Vi vill ha en fossilfri energiproduktion senast 2040.

Vi vill snabba på uppbyggnaden av elnätet genom att ha en förenklad tillståndsprocess. Viktigt att vi driver en återgång till ett prisområde för El i Sverige

Sverige har idag det högsta priset i Europa på bensin och diesel. Moderaterna har tillsammans med L, KD. och SD drivit igenom i riksdagen att sänka skatten på bensin och diesel till EU lägsta. Regeringen har inte genomfört detta.

Moderaterna vill. sänka bensin och dieselskatten ytterligare och ta bort överbeskattningen på bensin och diesel som den rödgröna regeringen har infört. Att Sveriges krav i reduktionsplikten ska ligga i linje med EU:s krav. Det skulle leda till ett sänkt dieselpris med 5 kronor litern vid pump.

Vi har en politik i Moderaterna som gör att vi ska vinna valet och bilda regering efter den 11 september med Ulf Kristersson som statsminister. Vi har ett stort antal goda kandidater på våra valsedlar i de tre valen till Riksdag, Regioner och Kommuner.

Nu ger vi järnet för detta fram till 11 september.

Vi vill, Vi kan och Vi har tid

Med önskan om en lyckosam valkampanj

Ingemar Nilsson                 ingemar.nilsson@skillinge.nu

Ordförande

Moderata Seniorer Skåne

Seniorrådsnytt april 22

Vi Seniorer går in i en intensiv period för att hjälpa Moderaterna att vinna valet den 11 september 2022. Vi är en mycket viktig resurs för detta. Sverige behöver en ny regering som kan få ordning på Sverige. En regering som är ledd av Ulf Kristersson. Vi har politiken för detta. Sverige behöver detta efter 8 år med en regering som varit beroende av att få med MP på många beslut. En del av dessa beslut har varit till stor nackdel för Sverige och dess befolkning.

Vid Moderaterna arbetsstämma i Helsingborg lade vi grunden för ett politiskt valprogram som ni nu kan följa i olika medier. Hemsida, Facebook mm. Förbundsstyrelsen har tagit fram ett Skåneprogram, som blev antaget av Förbundsrådet i Kristianstad den 20 mars. Ett program som kan ge lite stöd till våra kommuner att ha som underlag för sina valprogram.

Moderaterna i Region Skåne jobbar med ett valprogram som vi vill driva i Regionvalet. Alla kommuner håller på med sina valprogram. I allt detta arbete är det viktigt att vi Moderata Seniorer är med och påverkar så att det får en profil som får flera Seniorer att rösta på M i valet. Vi behöver öka andelen Seniorer som röstar på M. Detta kan påverka valet i hela landet, i alla regioner och kommuner.

Vad kan vi Seniorer göra för detta.

Vi är en mycket viktig resurs i valarbetet. Vi vill, Vi kan och vi har tid. Genom att vara aktiva på gator och torg, knacka dörr eller ringa Seniorer i områden där vi har blockbytare. Det finns fantastiska hjälpmedel i vårt intranät för att hitta områden där vi ska lägga mest tid på. Ta gärna fram ett enkelt vykort med några lokala budskap att lappa lådor med.

Seniorrådsmötet i Ängelholm den 14 mars blev en bra upptakt för Skåne seniorernas valarbete. Vi fick mycket bra information om frågor som är viktiga att driva i valet för att just fånga Seniorer. Carina Zachau vårt regionråd och ordförande i Skånetrafiken gav oss information om hur Skånetrafiken fungerar och vad för nyheter som är positivt för oss Seniorer i framtiden. Vi diskuterade bland annat ett Seniorkort som är mer regionalt än bara inom en kommun.

Marie Morell Ordförande i SKR:s Sjukvårdsdelegation och oppositionsråd i Region Östergötland pratade om: En trygg och tillgänglig vård för alla. Moderata förslag för en bättre hälso- och sjukvård. Moderaterna sätter patientens bästa först. Vi vill att Sverige ska ha en hälso- och sjukvård av hög kvalitet som är tillgänglig när man behöver den. Vi vill att vården och omsorgen ska präglas av mångfald och valfrihet samt av utveckling, förändring och nytänkande.  Maries Morells presentation finns som bilaga.

Kommunalrådet i Ängelholm Robin Holmberg höll ett mycket inspirerande information om hur Ängelholms kommun hade utvecklats och vad som var på gång inom kommunen. En kommun i stark tillväxt på alla fronter.

Dagen avslutades med att Peter Danielsson Kommunalråd i Helsingborg pratade under temat: Nu vinner vi valet Hur viktiga Seniorväljarna är för att Moderaterna ska vinna valet. De viktigaste frågorna för Seniorerna inför valet: Lag och ordning, Försvar, Minskad migration och ökad integration, Pensioner, Sjukvård och äldreomsorg, Skolan, Energi och bränsle samt Klimat och miljö. Peter Danielssons presentation finns som bilaga.

Sverigemötet i Örebro 24 – 26 mars gav ytterligare inspiration för ett fortsatt valarbete. Mycket fokus på Försvaret och Nato, Ekonomi och jobb, Klimat och energi, Lag och ordning, Migration och integration, Hela Sverige ska leva, Skolan samt Sjukvården. Det handlade också mycket om hur vi vinner valet och de hjälpmedel som vi har till vårt förfogande. Vi fick också höra härliga brandtal av Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson.

Seniormässa i Malmö 26 – 28 april: Moderata Seniorer Skåne och Moderaterna i Region Skåne kommer att ha en gemensam monter på Seniormässan i Malmö den 26 – 28 april monter   D:27. Vi kommer att ha en bemanning av Seniorer från Skåne samt regionpolitiker. Mässan är öppen varje dag mellan kl. 10 – 16. Vi kommer att vara 4 seniorer per pass om tre timmar. Anmälan till Jan Isaksson jan.g.isaksson@telia.com  Varmt välkomna till Malmö mässan på Hyllie.

Vid Seniorernas årsstämma i Linköping i höstas presenterades 7 st. 4 sidiga valbroschyrer med var sitt tema. Vi kommer att ha med dem på Seniormässan. Vi kommer också att erbjuda föreningarna /kretsen att få ta del av dessa för att ha till sina valkampanjer. De går att beställa av undertecknad fram till 15 april. De finns som fil på www.moderaseniorer.se under politik.

Nu är det bara hårt arbete som gäller för att se till att vi vinner valet och får en moderat led regering efter den 11 september.

 Vi vill, Vi kan och vi har tid

Med önskan om en lyckosam valkampanj

Ingemar Nilsson                 ingemar.nilsson@skillinge.nu

Ordförande

Moderata Seniorer Skåne

Seniorrådsnytt december 2021

Seniorrådsnytt december 2021

Tiden går fort när man har ett intressant uppdrag för Moderata Seniorer Skåne.

Hösten har varit mycket intensiv med Seniorstämma i Linköping, Arbetsstämma i Helsingborg och dessutom ett Höstmöte med Skåne Seniorerna på Sturup Airport hotell.

Mina kommentarer om Seniorstämman och Arbetsstämman bifogas som bilaga 1 o 2.

Moderata Seniorer i Skånes höstmöte den 25 november blev en trevlig och intressant dag. Som rediga skåningar började vi med go mad – 3 rätters lunch! Det var ju tur att det var Carl-Johan Sonesson, som inledde med ”Aktuellt i Region Skåne.” Det blev inte läge för paltkoma! Carl-Johan Sonesson gjorde en strålande exposé över mandatperioden. Trots att mycket tid, kraft och resurser gått till covid bekämpning, kan Alliansen i Regionen bocka av många uppfyllda vallöften, t.ex. lovade vi primärvården 1 miljard, vilket vi uppfyllt exakt. Att vi lovade att korta köerna i vården, gick tyvärr om intet p.g.a. covid bekämpningen i Regionen. Alliansen har gjort en stor satsning på personalen med både på löner, julbonus på 3 000 kr de senaste två åren samt i årets budget en ny Friskvårdssatsning till personalen. Vilket innebär att den motprestationen på 3 000 kr ur egen ficka nu är borttaget.

Regionen har en investeringsram på ca 6 miljarder om året. Det finns ett stort investeringsbehov på alla sjukhusen.

Viktiga frågor inför valet.

  • Ansvar för ekonomin
  • Förbättra ambulanssjukvården, idag för långa utryckningstider. Med fler noder, gränslös dirigering samt fler ambulanser ska vi lösa detta.
  • Bredbandsutbyggnad på landsbygden tillsammans med kommunerna
  • Arbetsmarknadsfrågor Bättre tillväxt med ett samarbete i Köpenhamnsregionen
  • Kultur: stärka den för att få en starkare region, Fria kulturutbud och Opera

M vill vara med och styra Regionen även efter valet. Tillsammans med Alliansen har vi lagt gemensam budget sedan 2004. Vi moderater måste göra ett bra val för att sedan hitta samarbete med de vi kan tänka oss jobba med.

På en fråga om att förstatliga sjukvården svarade Carl-Johan att det är mycket bättre att minska antalet regioner. Inför Regionvalet kommer M:s regionledning att köra en lokal kampanj i Skånes kommuner med olika aktiviteter.

Ewa Dahl Senioransvarig i Svedala kommun informerade om Svedala Kommun och vad som är på gång inom kommunen.

Vår ordförande nationellt Margareta ”Meta” Pålsson talade sedan om de sju flyers, som tagits fram med fokus på olika områden.  Hon tryckte mycket på att M måste bli bättre på mjuka frågor. Vi måste driva äldrefrågorna. Vi måste få tillbaka de Seniorer som röstat på oss men som de senaste valen och enligt opinionssiffrorna lämnat M för andra partier. Hon påpekade också att efter Äldrereformens genomförande har det gått utför för Seniorerna.

Som siste talare var Ulf Kristersson inbokad via länk. Han skulle tala om ett viktigt ämne, nämligen ”M:s politik för att vinna tillbaka Seniorväljarna till valet 2022” Naturligt nog blev det mest information om kalabaliken med en kvinnlig statsminister, som satt i 7 timmar och en regering som sprack, eftersom det hela hände dagen innan. Tyvärr fick vi ett avbrott på kontakten under frågestunden

Ulfs budskap om hur erbarmligt dåligt skött det hela var från Regeringens sida (S+MP) gick fram. Hans budskap inför valet var      

Tala klartext, Elkris, Skjutningar   

Välja orden väl                                                                                                      

Sakfrågor

Vi är ett samlingsparti som kan samtal med alla. Viktiga frågor är

  • Trygghet Kriminalitet
  • Integration, Bidragsberoende svenska språket mm
  • El krisen -Kärnkraft
  • Klimatet
  • Äldreomsorg
  • Skola

Hur ska vi vinna valet: Vi måste flytta väljare från vänstersidan.

M har kört en annonskampanj om att låna ut er röst till oss.

Nominering inför valet 2022

Vi seniorer har också varit delaktiga i nomineringarna till Riksdag och Regionen i alla våra nomineringskommittéer. Vi Seniorer har haft en post i alla. Den 27 november var många av oss med på Nomineringsstämman på Malmö Live. Till riksdags nomineringarna hade vi svårt att lyfta fram några seniorer på valbara platser. Till regionen var det nog en bättre åldersspridning på M-listorna. Det blev en Ungdomslista i flera valdistrikt. Är det dags för en Seniorlista till nästa val?

Skånes Seniorråds AU kommer under våren och försommaren att ordna lokala träffar med de kommunala Senioransvariga för att vi ska öka vårt framtida samarbete. Vi startar den 14 februari i Malmö. Där bjuder vi in Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Lund, Lomma, Burlöv, Eslöv och Kävlinge. Den 14 mars i Ängelholm bjuder vi in Båstad, Höganäs, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Svalöv och Landskrona den 4 april i Hässleholm bjuder vi in Hässleholm, Perstorp, Klippan, Höör, Hörby, Kristianstad, Osby, Östra Göinge och Bromölla. Och det sista mötet blir den 16 maj i Ystad där vi bjuder in Ystad, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn.

Vårens Seniorrådsmöte blir den 14 mars i nya Biblioteket i Ängelholm med start kl.10.00

Preliminärt program. Tobias Billström Gruppledare M i Riksdagen, Marie Morell Ordförande SKR: Sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd i Region Östergötland, Carina Zachau ordförande Skånetrafiken samt Robin Holmberg KSO Ängelholm. Vi kommer här att välja en ny valberedning för Seniorerna i Skåne.

Nu är det fullsatsning inför valet 2022. Ett val som vi måste vinna på alla nivåer. Vi behöver en ny regering ledd av Ulf Kristersson som kan få ordning på Sverige. Vi behöver behålla makten i Region Skåne och i Skånes kommuner och där vi inte har den ska vi ta makten efter valet. Vi Seniorer är en viktig sten i detta arbete. Vi ska vara med på torgmöte, dela ut material, knacka dörr eller ringa till potentiella röstare.

Vi kan, Vi vill och vi har tid

Med önskan om ett Gott Nytt år

Ingemar Nilsson                 ingemar.nilsson@skillinge.nu

Ordförande

Moderata Seniorer Skåne

Bilaga 1 Seniorstämma i Linköping

Bilaga 2 Arbetsstämma i Helsingborg

Höstmöte Sturup Airport hotell 25 november

Moderata seniorer Skåne bjuder in till ett höstmöte på Sturup Airport Hotell torsdagen den 25 november med start kl. 12.00 och beräknas vara slut ca16.30.        

Dagens program

Regionrådet Carl-Johan Sonesson: Aktuellt i Region Skåne

Moderata Seniorers ordförande Margareta Pålsson: Seniorernas viktigaste frågor inför valet.

Ewa Dahl Senioransvarig i Svedala Moderaterna kommer att informera om kommunen och vad de har på gång

Vår Partiledare Ulf Kristersson kommer via länk att avsluta vårt möte med M:s politik för att vinna tillbaka Seniorväljarna till valet 2022

Avgift för hela dagen inkl. lunch är 250 kr

Anmälan sker genom att sätta in 250 kr på Bankgiro 733–7579    senast 17 november. Begränsade antal platser Först till kvarn                                                                                       Märk inbetalningen Namn och Höstmöte!

Frågor om inbetalning kontakta Camilla Björk. camilla.bjork@moderaterna.se                                           

Övriga frågor Ingemar Nilsson 0705–716028

Varmt välkomna

Moderata Seniorer Skåne

Ingemar Nilsson

Ordförande

Program

HÖSTMÖTE på Sturup Airport Hotell

torsdagen den 25 november kl. 12.00

12,00 – 12,45              Lunch serveras

12.45 – 13.00              Ewa Dahl och Ingemar Nilsson hälsar välkommen.

13.00 – 13.45              Regionrådet Carl-Johan Sonesson Aktuellt i Region Skåne.

13.45 – 14.00              Ewa Dahl Senioransvarig i Svedala Moderaterna informerar om Svedala kommun och vad som är på gång

14.15 – 14.45              Moderata Seniorers ordförande Margareta Pålsson ”Seniorernas viktigaste frågor inför valet

14.45 – 15.15              Eftermiddagskaffe   

15.30 – 16.15              Ulf Kristersson kommer via länk att avsluta vårt möte med M:s politik för att vinna tillbaka Seniorväljarna till valet 2022

16.15 – 16.30              Ingemar Nilsson avslutar mötet

Seniorrådsnytt september 21

Vi Moderata Seniorer i Skåne måste jobba vidare med att driva på så vi har en politik i Moderaterna som gör att vi blir attraktiva för Seniorväljarna i nästa års val. Detta måste vi göra på alla plan. Det är viktigt att vi tar en aktiv del vid framtagandet av valmanifest i Kommuner, Regionen och i vårt Skåneprogram.

Moderata Seniorer kommer att ha en årsstämma i Linköping 24–25 september. Denna stämma blir en viktig startpunkt för vårt arbete inför valet. Här måste vi komma fram med en Moderat politik som attraherar både väljarna och vår partiledning.

Måndagen den 23 augusti hade Moderata Seniorer i Skåne ett sommarmöte på Vittseröds gård i Stockamöllan. Hit kom nästan 50 seniorer från hela Skåne. För en heldag i det vackra kulturlandskapet runt Hallaröd. Mycket välordnat av M Seniorerna i Höör.

Här fick vi en mycket intressant presentation av Höörs Kommunalråd Johan Svanberg, om hur Moderaterna driver kommunalpolitik för Höörs innevånare. De räknar med en befolkningsökning på 250 personer/år. De bygger ca 250 nya bostäder, har ett nytt Äldreboende/Trygghetsboende på gång. De bygger gärna nytt i egen regi.

Moderaterna styr kommunen med en målbudget, där tjänstemännen gör budgeten. Detta har gett en mycket bättre kostnadskontroll i verksamheten. En stor satsning på skolan. Politiker arvodena har gått från 7,7 mkr 2015 till 3,5 mkr 2020. Har klarat av pandemin bra, inte ett fall på Äldreboendena. Sänkte skatten med 13 öre 2021. Sänkt politiker pensionerna till samma som för sina tjänstemän. Samarbetar med grann kommunerna i IT bolag samt VA med Hörby.

Vår skånska riksdagsman Louise Meijer pratade om Tryggheten i Sverige. Louise inledde med en mycket intressant reflektion, där hon menade att M måste göra upp ett program med SD före valet. Detta menade hon skulle ge en mycket bättre debatt inför valet än en massa anklagelser, vad som kommer att hända efter valet.

Tryggheten i samhället är vår störst begränsningsfråga.

Ungdomsrån: Varför står vi inte upp bättre för våra brottsoffer.

Närstående förbud,

 Ett straff ska ge brottsoffret en viss upprättelse. Idag har vi många dömda som väntar på sina straff, men vi har inga platser i fängelserna. Hur många fängelse behöver vi bygga.

Vi måste satsa på skolan. De elever som klarar skolan har stor chans att komma ut i arbetslivet. Det är viktigt att alla invandrare läs sig riktig svenska. Vi måste sätta krav på detta för att få försörjningsstöd.

Nästa val blir ett val om trygghetsfrågor.

Det blir en tuff valrörelse. Viktigt att vi kan ge en förtroendefull förklaring till ett samarbete med Sd.

Viktigt att vi har klara svar på frågorna i valarbetet.

Martina Avasoo Barte från Skånes livsmedelsakademi pratade om deras projekt: Nollvision för undernäring. I projektet har de ett partnerskap med 13 olika aktörer. Två kommuner är med Enskede och Kävlinge.

De undersökningar som är gjorda visar att 6/10 över 65 är undernärda mer eller mindre. Det finns en ålderism även här. 90 % av inlagda på medicinavdelningar är undernärda.

För att möta detta är det viktigt med en tidig identifiering.

  • Hur lösa detta hos dem som bor hemma
  • Ensamheten ger en stor risk för undernäring
  • Ofrivillig ensamhet som under pandemin har gett många problem.

Kävlinge kommun arbeta med att para ihop ensamstående med frivilliga för gemensamma måltider. Måltidskompis.

Ökad tillgång till mat är ofta ett kommunikations problem och transporterproblem. Det finns en stor okunskap i samhället om undernäring men också om fetma.

Skånes Livsmedelsakademi har en stor politisk agenda för att se vad maten betyder för hälsan.

Ansvaret för undernäringen. Det är viktigt att se på kopplingen mellan Region och kommuner. Det krävs ett stort arbete för att komma till rätta med undernäringen. Utbildning, preventivt arbete.mm.

En del kommuner har startat med välmåendecheck till äldre.

Det finns en hemsida för mer information WWW. nollundernaring.se

Anna Palm informerade oss omde förslag till Höghastighetståg som finns.

Alla förslagen drabbar Höörs kommun hårt då de går igenom en fantastisk kulturbygd vid Hallaröd. Här finns både spår efter den stora stenindustri som fanns, och i området finns många rödlistade arter. Det finns ett stort motstånd mot planerna. Därför har de startat en Facebook grupp för att driva frågan.

Eftermiddagen avslutades med att Astrid Berg och Bo Hansson, dagens värdar, guidade oss runt i de vackra områdena runt Hallaröd. Här fick vi se många spår av den stenindustri som funnits.

Ett stort tack till Bo Hansson och Höörs Moderater för ett trevligt ordnat Sommarmöte.

Nästa möte med Moderata Seniorrådet i Skåne blir den 25 november. Där vi kommer att ha med vår partiledare Ulf Kristersson digitalt i slutet på mötet. På mötet kommer vi också att välja en ny valberedning. Programmet kommer att skickas ut i god tid före mötet.

Ingemar Nilsson

ingemar.nilsson@skillinge.nu

0705-71 60 28

Seniornytt maj 2021

Vi Moderata Seniorer i Skåne har en mycket viktig roll inför valet den 11 september 2022. Vi vill ha en ny regering ledd av Ulf Kristersson, vi vill behålla makten i Region Skåne, men med fler mandat för att säkerställa att vi kan bedriva en Moderat politik i Regionen. Vi vill också hjälpa till så att vi får ett kommunalval i våra kommuner som betyder att vi får ökat mandat att styra och att vi får ta över ledningen av Malmö stad. Det är Malmöborna värda.

För att vi ska lyckas med detta så krävs det att vi tar fram en politik som attraherar alla seniorer. Vi har inte det stöd som vi förtjänar. I valet 2022 så kommer det att finnas 2,3 miljoner röstberättigade seniorer i landet. Dessa blir en mycket viktig grupp att nå. Viktigt att vi koncentra oss på de frågor där vi når flest seniorer.

Måndagen den 17 maj hade Moderata Seniorer i Skåne ett Seniorrådsmöte med representanter för majoriteten av kommunerna i Skåne. Temat för mötet var Seniorfrågor inför valet 2022. Inbjudna att prata på mötet var Moderata Seniorers ordförande Margareta Pålsson och Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson. Dessutom presenterade vår ombudsman Dan Ishaq en undersökning som Förbundsstyrelsen beställt om Fokusgrupp Seniorer.

Margareta Pålsson tog upp Äldreomsorgen som en viktig fråga. En fråga som styrs av kommunerna men som via stöd från Regeringen kan kommunerna utveckla äldrevården. – Stärka den medicinska kompetensen, – bättre personal kontinuitet, – bättre personalutbildning – Fler Seniorboende mm.

En livlig debatt om hur det ser ut i kommunerna blev resultatet Margareta Pålssons inledning.

Resultatet av Fokusgrupps Seniorer undersökningen gav oss många bra inspel för framtida seniorpolitik.  Denna undersökning kommer vi Moderata Seniorers arbetsutskott arbeta vidare med under sommaren. Detta kommer att presenteras på ett Seniorrådsmöte den 23 augusti i Höör.

Carl-Johan Sonesson belyste mycket av hur Pandemin hade hanterats. Ett stort problem med hela styrningen från Regeringen och Folkhälsomyndigheten har varit att man inte tagit hänsyn till de regionala skillnaderna samt inte varit lyhörda för att vi i Skåne hade velat samordna mer med Danmark.

Mötet valde ett nytt Arbetsutskott för Moderata Seniorer i Skåne.            Ingemar Nilsson Österlen ordförande nyval

Bo Eriksson Kristianstad vice ordförande omval

Maija-Lisa Gröön Mogensen Hässleholm ledamot omval

Jan Isaksson Trelleborg ledamot omval

Mats Mattsson Malmö Ledamot omval

Ann-Christine Kullgren Sjöbo Ledamot omval

Elisabeth Kullenberg Ängelholm Ledamot nyval

På mötet avtackades avgående ordförande Carl-Johan Carlborg för hans stora insatser för Moderata Seniorerna i Skåne.

Jag tackar för det stora förtroendet jag fått att leda Moderata Seniorerna i Skåne i två år. Det är med stor ödmjukhet jag går in i denna roll.

Ingemar Nilsson

ingemar.nilsson@skillinge.nu

0705-71 60 28

Seniorrådsnytt september 2020

AKTUELLT: från Skåneförbundets Seniorråds-AU september -20

Coronakrisens verkningar behåller sitt grepp om det svenska samhället och gör att de flesta politiska aktiviteter lokalt, särskilt på seniorsidan, går på sparlåga och fortsatt kommer i skymundan. Tendenser finns dock att det nu äntligen ska lätta något. Hur detta har påverkat utvecklingen i väljaropinionen, har jag försökt att följa så gått det går och jag har också försökt göra min stämma hörd på olika sätt, bl a till partiföreträdare lokalt i Skåne och till partiledningen centralt. Naturligt nog har det då primärt handlat om seniorer. Responsen lokalt är stark, men har centralt inte direkt varit översvallande, åtminstone inte ännu. Vad jag då påpekat är, att i valet 2010 var M och S i stort sett lika stora med 30% väljarstöd och med ett starkt stöd av seniorväljare. Sedan dess har M inte bara kontinuerligt förlorat ca 1/3-del av väljarstödet totalt, utau dessutom en större del av seniorstödet i denna kraftigt växande grupp väljare.

Vid valet om två år, beräknas seniorerna över 65 år uppgå till 1/3 av väljarkåren, en ökning med ca 35% sedan 2010. Vid 2010 års val hade M ca 32,8% av seniorrösterna. Lika stor andel av seniorrösterna vid valet 2010 skulle ge ca 750´seniorröster vid valet 2022, men vid den senaste Kantar-Sifo-mätningen i augusti, ligger vi nu på ca 450´, trots att M börjat återhämta något av vad vi förlorat sedan 2010. S har å andra sidan p g a coronakrisen ökat kraftigt generellt, och då särskilt bland seniorer, främst kvinnor till 40,1%. Ms mot-svarande siffra är nu 21,4%. SD har gått tillbaka i opinionen totalt till 18,2%, men har starkt stöd bland seniora män, hela 24,1%, vilket är nära 5%-enheter fler än vad M når upp till. 

Sammanfattningsvis kan vi då konstatera, att S som regeringsparti under coronakrisen vunnit kraftigt stöd. Denna tendens håller, något överraskande, i sig. SD har förlorat stöd under coronakrisen, men kanske min-dre än väntat, och är på väg att komma tillbaka.  M har tappat stöd kontinuerligt sedan 2010, främst från sin starka position bland seniorer. Återhämtningen för M ser ut att gå trögt, även om läget i höst ser ut att stabi-lisera sig något.

Inför valet 2022, ser vi nu, att S:s framgångar som regeringsparti under coronakrisen, utan egentlig opposi-tion, är ca 35% större än M och SD, till stor del beroende på, att man fått mycket starkt stöd från seniorvälj-arna  med totalt 37,6%. Det innebär att S bland övriga väljare nu har ca 17%, vilket är nära vad både M och SD har för närvarande.

Därför borde Ms främsta mål nu vara att se till att fånga in så många seniorväljare som möjligt från S, utan att det gynnar SD och andra partier alltför mycket.

                                        ____________________________

Seniorrådet i Skåne vänder sig nu till sina 33 kommunala seniorrepresentanter för att få synpunkter på, vad som borde göras. Idéer som varit uppe till diskussion är, att pensionering inte får innebära uteslutning från delaktighet i samhällslivets aktiviteter. I stället bör seniorer engageras utifrån de förutsättningar pensione-ring praktiskt innebär, inte minst från ekonomisk synpunkt. De som vill och kan ska kunna fortsätta arbeta eller aktivera sig meningsfyllt på annat sätt. De som pensioneras ska behandlas som de individer de är, inte som en grupp som ska lämna delaktigheten i samhällslivet bakom sig. Med social och fysisk samhällsaktivi-tet, kan ofrivillig ensamhet och isolering för seniorer brytas. I England har en minister ansvar för detta och det borde övervägas även i Sverige.

Seniorråds-AU ska, så snart som möjligt, behandla alla inspel vi får och föra de vi värderar högst vidare för åtgärder. Vi är övertygade om, att med ett starkt seniorstöd, är våra möjligheter att hävda oss i valet 2022 betydligt ljusare. Seniorerna är en stor, och hittills försummad, växande potential att uppmärksamma och

satsa på för att öka våra chanser att bli det parti som ska forma nästa mandatperiods regering!!

Carl-Johan Carlborg                                                          Tel: 0705430137

  (seniorrådsordf)                                            Mail:carl johan@carlborg.se

Tappade uppkopplingen