Nedan kan du läsa senaste numret av seniorrådsnytt och andra nyheter
MSS AU: Moderata Seniorers ”Seniordag” i Riksdagshuset den 11 november 2024 – en sammanfattning
Moderata Seniorers ordförande Margareta, ”Meta”, Pålsson hälsade de ca 235 deltagarna (nytt deltagarrekord!) från 17 olika förbund välkomna till 2024 års Seniordag i Riksdagshuset.
I sitt inledningsanförande presenterade Meta bl.a. den nya äldrebroschyren. Därefter var det talman Andreas Norléns tur att på videolänk hälsa deltagarna välkomna till Riksdagshuset. Han underströk att demokrati inte är något vi ska ta för givet: I kristider som dessa, när demokratin utsätts för hot, är det extra viktigt att vara aktiv och engagera sig!
Podiet intogs sedan av justitieminister Gunnar Strömmer som framhöll att Moderaternas huvuduppdrag är att få ordning på Sverige. Han konstaterade samtidigt att det kommer att ta tid, men, underströk han, utan trygghet finns ingen frihet. Sverige ligger visserligen högt vad gäller demokratiindex men har dessvärre tappat på rättsstatsindexet, vilket beror på att vi fått sänkt betyg vad gäller statens förmåga att skydda medborgarna.
Under perioden 2012 – 2022 har antalet skjutningar tredubblats; den kriminella ekonomin beräknas omsätta 150 miljarder kronor, vilket är mycket mer än vad narkotikahandeln omsätter. Bedrägerier, inte minst mot äldre, har kommit att svara för en allt större del. En annan oroande utveckling är att utländska aktörer (Ryssland, Kina och Iran) rekryterar unga för terrordåd mot judar. Gunnar Strömmer men att vår modell för sluten ungdomsvård, som haft ett socialt synsätt som utgångspunkt, nu helt havererat. 90 % återfaller i brottslighet efter intagning på SIS-hem. – Sammanfattningsvis konstaterade han att det behövs ny lagstiftning och nya verktyg och ett förändrat arbetssätt för att bekämpa kriminaliteten.
Regeringens arbete härvidlag har redan börjat ge resultat: Antalet uppklarade skjutvapenbrott ligger nu på 70 % mot 15 % under den tid S hade regeringsmakten. Som ytterligare exempel nämnde han att antalet personrån i Göteborg det senaste året gått ner från 200 till 80. Preventiva åtgärder, som vistelseförbud och förverkande av tillgångar, är viktiga: Tidigare har förverkande bara kunnat ske när det visats att egendomen härrör från brott, men fr o m den 8 november i år kan förverkande ske även när det gäller egendom vars värde är så högt att det uppenbart inte står i proportion till ägarens levnadsförhållanden och misstanke finns om brottsligt leverne.
Avslutningsvis betonade Gunnar Strömmer vikten av
- Ett opolitiskt agerande vid förtroendeuppdrag
- Att personal i äldrevården förstår och kan göra sig förstådda på svenska
- Att brott mot äldre kan bekämpas effektivt, vilket bl.a. innebär att kontroll ska kunna göras i belastningsregister vid anställning av vårdpersonal.
Marcus Nohlberg, specialist på cybersäkerhet, var näste talare. Han började med att konstatera det till 95 % är mänskliga svagheter som är upphov till problemen på området. Förra året anmäldes drygt 238 000 bedrägerier, MEN med tanke på det stora mörkertalet kan det faktiska antalet röra sig om så många som en miljon.
Säkerheten vid bankärenden är en avgörande fråga: Eftersom det ska gå fort att skicka pengar för att ekonomin ska fungera smidigt, har säkerheten i mångt och mycket fått stå tillbaka. Så länge som det i stor utsträckning är kunderna som får stå för förlusterna, har bankerna inte haft så stor motivation att på allvar ta itu med säkerhetsfrågorna.
Ett stort problem är att bedrägerierna – och rädslan för att drabbas av bedrägerier – de facto leder till ett digitalt utanförskap: Många vågar sig helt enkelt inte ut på internet. Digital trygghet för äldre är ett gemensamt samhällsansvar. Det är viktigt att öka tillgången på anpassat digitalt stöd på offentliga platser!
Avslutningsvis kom Marcus Nohlberg in på artificiell intelligens, AI, och tog bland annat upp att det numera bara behövs några få inspelade meningar uttalade av en person för att återskapa en röst. För att inte bli lurad av något som förefaller vara en bekant röst vid en uppringning rekommenderade Marcus Nohlberg att man inom familjen skapar ett ”säkerhetsord”: Blir man misstänksam att uppringaren inte är den som den uppger sig vara, ska man fråga efter detta säkerhetsord.
Författaren och Indien-specialisten Jonas Hellman gav oss en intressant redogörelse för Indiens utveckling från 1980—talet till våra dagar och den förväntade utvecklingen framöver. Indiens befolkning utgörs till 80 % av hinduer. Landet styrs sedan 2014 av hindunationalisterna: Visserligen fick partiet bara 37 % av rösterna i senaste valet, men på grund av systemet med enmansvalkretsar dominerar detta parti ändå helt. Näst största parti är kongresspartiet.
Efter ekonomiska reformer i början av 90-talet har den indiska ekonomin vuxit med 5-6 % per år med resultatet att 4,5 miljoner människor lyfts ur fattigdom. Av G20-länderna är Indien idag den 5e största ekonomin, men om några år väntas den indiska ekonomin vara den 3e största efter USA och Kina. Indien har idag 1,4 miljarder invånare, vilket är ungefär lika många som Kina, men Indiens befolkning ökar medan Kinas minskar. Medelåldern i Kina är 40 år mot Indiens 29 år. (Som jämförelse kan nämnas att medelåldern i EU är 43 år och i Sverige 41 år.) Om vi blickar framåt några år väntas var 4e invånare på jorden vara en indier!
Indien är ett komplext land bestående av ett stort antal delstater med olika språk och olika religioner. Till Indiens potential bidrar dock att landet är en demokrati med många teknikutbildade och många som behärskar engelska, vartill kommer att det finns en stor engelsktalande indisk diaspora (3 miljoner i USA och 2 miljoner i Storbritannien).
På problemsidan kan nämnas att industrisektorn liksom infrastrukturen är underutvecklad och att miljöutsläppen är stora, vilket bl.a. ställer krav på minskat kolberoende samtidigt som energibehovet ökar.
Efter lunch intog bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa talarstolen. Han berättade att han som nytillträdd minister hade försökt få information om hur mycket bistånd som går till de olika mottagarländerna, men att detta visade sig vara omöjligt! Biståndet ges som en stor mängd ”pengapåsar” med olika inriktning vilka förmedlas genom en rad skilda organisationer. Detta gör det praktiskt taget omöjligt att få överblick över resultatet och utvärdera effekten. (När Benjamin Dousa frågade efter biståndsmyndigheten SIDA:s operativa mål, fick han veta att det fanns 400 operativa mål som alla ansågs ha samma prioritet!) Det är bl a mot denna bakgrund som den moderatledda regeringen avskaffar 1%-målet fr o m nästa år. Det innebär att biståndet kommer att uppgå till 53 miljarder i stället för 56 miljarder. Vi ska hålla hårt i skattebetalarnas pengar: Vi ska veta vart biståndspengarna går och biståndspolitiken ska värna svenska intressen
Invandrar- och biståndspolitik kommer att kopplas ihop. Länder som inte samarbetar med Sverige när det gäller att ta emot egna medborgare som utvisats från Sverige kan inte räkna med att få bistånd från Sverige. Också handels- och biståndspolitik hör naturligt ihop. Om vi t ex hjälper svenska företag att etablera sig i Ukraina, så hjälper vi samtidigt det landet. Att stödja Ukraina är en prioritet i Sveriges utrikespolitik och Ukraina är också det land som får störst bistånd från Sverige. Länder som stödjer Ryssland ska inte få svenskt bistånd.
Partisekreterare Karin Enström inledde med att summera vad vår moderatledda regering hunnit göra sedan den tillträdde den 18 oktober 2022: Av 240 unika vallöften i vårt valmanifest är 78 % nu uppfyllda. Mycket har alltså blivit gjort under denna vår första halvlek!
Bland reformer av särskild betydelse för äldre nämnde Karin Enström
- sänkt skatt för pensionärer
- kompensation för 57:orna
- äldreomsorgslyft för att stärka kompetensen i äldrevården
- stärkt högkostnadsskydd i tandvården för äldre
- språkkrav för personal i äldreomsorgen
- införande av fast omsorgskontakt i äldrevården
- stärkt stöd till anhöriga som ger vård och omsorg till en närstående
- satsning på att motverka ofrivillig ensamhet.
I EU-valet i somras lyckades vi trots vänstervindar nå vårt mål att öka och vi gick från 16,7 % till 17,5 %. Nu i andra halvlek är siktet inställt på valet 2026! Tre valvinnarprojekt (om storstadsväljare, om kvinnliga väljare och om röstsplittring) har redan lanserats. Nu inleds nya valvinnarprojekt, bl a om hur vi ska vinna äldre väljare. Målsättningen inför valet 2026 är att bli största parti och då gäller det att mobilisera på samma sätt som vi gjorde i EU-valet. Till vår hjälp har två nya plattformar lanserats och Karin Enström uppmanade oss alla att snarast bekanta oss med dessa, nämligen Blåval och Blå rummet.
Sista talare för dagen var finansminister Elisabeth Svantesson som betonade att vår målsättning är att bygga Sverige rikare och tryggare för framtida generationer. Därför omprioriterar vi också resurser (som t ex inom biståndspolitiken). Vem ska garantera medborgarnas trygghet om inte staten?
Vi fick ner inflationen och tack vare det blir våra pensionskostnader nu 50 miljarder lägre! Hushållen ska bli rikare. De som jobbar – och de som har jobbat!- ska ha lägre skatt. Och vi har sänkt skatten! Vi har faktiskt det lägsta skattetrycket i Sverige sedan 1975! Och vi har näst högst tillväxt i EU! Vi har starka statsfinanser och statskulden är nu nere på 30 %. Detta har gjort att vi har kunnat höja försvarsanslagen kraftigt, när det nu är krig i vårt närområde. Den låga statsskulden har också gjort att vi nu kan ersätta överskottsmålet med ett balansmål.
Avslutningsvis ska sägas att vi alla var mycket nöjda med årets Seniordag: Som vanligt bjöd den på ett väl sammansatt och varierat program; vi fick uppdateringar både om vad som hänt och vad som är på gång, några internationella utblickar och, inte minst, framåtblickar inför valet 2026.
Vid ”pennan” Kerstin Malmer
Vice ordförande MSS AU
Från MSS AU deltog Kerstin Malmer, Catharina von Blixen-Finecke och Bengt Troedsson. Denna sammanfattning bygger på anteckningar förda av dem samt av Britt-Marie Troedsson och Harald Åkesson.